Prekių filtras

Medicinos knygos ir literatūra studijoms, mokslui, visuomenei

Laisvūnė Petkevičienė

Sergančiųjų žarnų ligomis maitinimasis

-53%
4,50€
9.50€
 Sutaupote 5,00€
 Turime prekyboje

Prekės kodas: 9786094460722
Autorius: 
Laisvūnė Petkevičienė
ISBN: 
9786094460722
Leidykla: 
Homo liber
Išleista: 
2014
Knygos kalba: 
Lietuvių
Formatas: 
A6
Viršelis: 
Celofanuotas
Puslapių: 
56
Svoris: 0,095 kg
Matmenys: 149 mm × 3 mm × 210 mm

Tema (-os)

Visos knygos · Gastroenterologija · Mityba · Išpardavimas knygų lietuvių kalba

Dalintis

     

Daugelio mokomųjų knygų, skirtų teorijai ir praktikai, autorė doc. dr. L. Petkevičienė pateikia pagrindinius sergančiųjų uždegiminėmis žarnų ligomis ir celiakija tinkamo maitinimosi principus, supažindina su tinkamos dietos ir gyvensenos svarba, aiškina, ką sergantieji žarnų ligomis turėtų žinoti apie visavertį subalansuotą maitinimąsi, apie toleruojamus ir netoleruojamus maisto produktus. Pateikiama praktinių tinkamo maitinimosi rekomendacijų, kaip pasirinkti naudingų organizmui produktų, galinčių patenkinti individualius maistinių medžiagų ir energijos poreikius.
Virškinimas – tai procesas, kurio metu maistas yra skaidomas mecha­niškai ir chemiškai, kad jį būtų galima įsisavinti į kraują ir aprūpinti ląste­les reikiamomis maistinėmis medžiagomis.

Maistas virškinti pradedamas burnoje, toliau virškinamas skrandyje ir žarnose. Pagrindinis maistinių medžiagų įsisavinimas vyksta plonojoje žarnoje. Storoji žarna įsiurbia vandenį ir formuoja išmatas. Sergant žarnų ligomis, sutrinka žarnų susitraukimai ir sekrecija, maistinių medžiagų įsi­savinimas. Esant blogam virškinimui ir maistinių medžiagų įsisavinimui, atsiranda įvairių maistinių medžiagų – baltymų, vitaminų, mineralų – sto­kos simptomų, sutrinka riebalų ir angliavandenių apykaita, mažėja kūno svoris, yra rizika atsirasti mitybos nepakankamumui.

Sergančiųjų celiakija (glitimo netoleruojančių asmenų) organizmas nepajėgia įsisavinti baltymo (glitimo), esančio kviečiuose, rugiuose ir miežiuose, dėl fermento (proteazės) stokos. Dažnai tokie asmenys netole­ruoja laktozės (pieno cukraus), nes organizmas nevirškina pieno cukraus dėl fermento laktazės stokos (hipolaktazija). Esant tokiems virškinimo su­trikimams, organizmas gali stokoti jam būtinų maistinių medžiagų.

Žarnų funkcija ir maitinimasis yra vienas su kitu susiję. Sergant žarnų ligomis svarbu laikytis tinkamos dietos reikalavimų. Dietos tikslas – silp­ninti simptomus, atkurti žarnų funkciją, reguliuoti mitybos nepakanka­mumą, aprūpinant organizmą reikiamu maistinių mdžiagų ir energijos kiekiu pagal fiziologinius poreikius.

Laikydamiesi dietos sergantieji žarnų ligomis turi skirti dėmesį mais­to produktams, maisto gamybos būdui, nes nuo to priklauso storosios ir plonosios žarnų funkcija.

Maisto poveikis:
•maistas yra profilaktinė priemonė virškinimo sistemos ligoms išvengti
•maistas yra virškinimo sistemos ligų priežastis
•maistas yra virškinimo sistemos sutrikimų priežastis Leidinys skiriamas sergančiųjų žarnų uždegiminėmis ligomis bei ce­liakija saviugdai ir savišvietai tinkamo maitinimosi klausimais, taip pat visiems besidomintiems tinkamu maitinimusi.

Pasirinkite filtravimo kriterijus ir spauskite „Pritaikyti“ arba ENTER


Tema (-os)
LSMU KNYGYNAS